Ένας Ταξιδιωτικός Οδηγός για τους Επισκέπτες του Φαληρακίου.

Ένας Ταξιδιωτικός Οδηγός για τους Επισκέπτες του Φαληρακίου.

Αξίζει να δεις στη Ρόδο…

Το Φαληράκι είναι ιδανικός προορισμός για μια άνετη διαμονή και έχει πολλές επιλογές και υπέροχες παραλίες. Ωστόσο, θα ήταν παράλειψη να μην επισκεφτείτε τις αναρίθμητες ομορφιές που κρύβει το νησί. Αν ερωτευτείτε μία φορά το Φαληράκι, το νησί θα το ερωτευτείτε άλλες χίλιες!! Η Ρόδος έχει πολλές εκπλήξεις που μαγνητίζουν τους επισκέπτες. Είναι το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων και πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με τον ποιητή Πίνδαρο, η Ρόδος απόγονος της θεάς του έρωτα, της Αφροδίτης, αναδύθηκε από τα νερά για να γίνει η νύμφη του Ήλιου. Ο Δίας την ερωτεύτηκε τόσο πολύ που την έλουσε με χρυσή βροχή! Αυτή την ηλιολουσμένη Ρόδο μπορείτε να την απολαύσετε σε ένα ταξίδι πολλαπλών και ονειρεμένων διαδρομών. Η μεσαιωνική πόλη, οι παραλίες, τα πανέμορφα χωριά, η Λίνδος, τα μουσεία είναι μερικά από τα μέρη που πρέπει να επισκεφτείτε. Εδώ θα σας παρουσιάσουμε μόνο μερικές επιλογές. Κάντε τον προγραμματισμό σας έτσι ώστε οι διακοπές στη Ρόδο να σας μείνουν αξέχαστες!! Κι αν οι μέρες δεν είναι αρκετές, με χαρά η Ρόδος θα σας αγκαλιάσει ξανά και ξανά!!

Οι Πηγές Καλλιθέας

Φεύγοντας από το Φαληράκι και οδηγώντας παραλιακά προς Ρόδο θα συναντήσετε τις πανέμορφες Πηγές Καλλιθέας. Μην παραλείψετε μια ξενάγηση στο ειδυλλιακό περιβάλλον με το βοτσαλωτό δάπεδο, το συντριβάνι, τις εντυπωσιακές καμάρες, τη Ροτόντα, την κρήνη, το άγαλμα του Έρωτα,τις σκάλες και τις πέργκολες. Η φυσική ομορφιά συνδυάζεται με τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα και παρασύρει σε ένα υπέροχο ταξίδι. Δίπλα στο μνημείο μπορείτε να απολαύσετε κολύμπι στα πεντακάθαρα νερά του μικρού όρμου.

Μεσαιωνική Πόλη

Η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και προστατεύεται από την UNESCO. Χτίστηκε την Ιπποτική περίοδο (γύρω στα1300-1500) σε υστερογοτθικό ρυθμό και στη συνέχεια προστέθηκαν μουσουλμανικά στοιχεία από τους Τούρκους που κατέλαβαν το νησί και αργότερα ιταλικά από τους Ιταλούς. Ωστόσο, τα ιπποτικά στοιχεία παραμένουν έντονα και κάνουν τη μεσαιωνική πόλη ξεχωριστή. Είναι μια καλοδιατηρημένη ζωντανή μεσαιωνική πόλη που θα σας παρασύρει σε ένα ταξίδι στο χρόνο.  Περιλαμβάνει εξαιρετικά μνημεία, μουσεία, νοσοκομεία, βιβλιοθήκη, πινακοθήκη,  συντριβάνια, καταλύματα , ναούς αλλά και καταστήματα, εστιατόρια, καφέ. Μια επίσκεψη δεν είναι ποτέ αρκετή, αφού η μεσαιωνική πόλη είναι πανέμορφη τόσο τις πρωινές ώρες, όσο και τις απογευματινές και βραδινές. Φωτογραφηθείτε σε κάθε στενό δρομάκι, στη μοναδική Οδό Ιπποτών, στα συντριβάνια και στις επιβλητικές πόρτες με τα μοναδικά ρόπτρα.

Αν είστε τυχεροί, ίσως πετύχετε κάποια από τις μεσαιωνικές γιορτές που διοργανώνονται στη Μεσαιωνική Πόλη. Παραδόσεις, θρύλοι και ιστορία παρασύρουν σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χρόνο. Μια περιπλάνηση στα δρομάκια της Μεσαιωνικής πόλης κρύβει πολλές εκπλήξεις. Ίσως συναντήσετε ιππότες, δράκους και νεράιδες, ίσως πάλι να νιώσετε τις μυρωδιές από μπαχάρια της ανατολής ή να ακούσετε ήχους και μουσικές, καλπασμούς αλόγων και ποδοβολητά ή απλά να αισθανθείτε τον έρωτα να κυκλοφορεί και να θεριεύει, όπως τότε…

Οπωσδήποτε βρείτε την Οδό Ιπποτών, τον πύργο του Ρολογιού, την Παναγία του Μπούργκου, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Παλάτι. Κάντε βόλτα περιμετρικά στην τάφρο η οποία ποτέ δεν είχε γεμίσει με νερό.

Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου

Μέσα στην παλιά πόλη της Ρόδου θα ανακαλύψετε το επιβλητικό Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου που χτίστηκε από τους Ιωαννίτες Ιππότες το 14ο αιώνα στη θέση παλαιότερης Βυζαντινής Ακρόπολης. Το παλάτι ήταν διοικητικό κέντρο των Ιπποτών, κατοικία του Μεγάλου Μαγίστρου και κέντρο της κοινωνικής και πνευματικής τάξης της Ρόδου.

Οι Οθωμανοί χρησιμοποίησαν το μισοκατεστραμμένο παλάτι ως φυλακή, ενώ το 1856 μία έκρηξη πυρομαχικών που φυλάσσονταν στο υπόγειο το κατέστρεψε εντελώς.

Την περίοδο της Ιταλικής κατοχής το παλάτι ανακατασκευάστηκε και αναμορφώθηκε από τους Ιταλούς υπό την εποπτεία του Ντε Βέκκι. Πολλά στοιχεία του αρχικού παλατιού αλλοιώθηκαν, αλλά παραμένει εντυπωσιακό και επιβλητικό.  Μπορείτε να το επισκεφτείτε και να ξεναγηθείτε στις εντυπωσιακές αίθουσες με τα ψηφιδωτά, τα τεράστια τζάκια, τα αγάλματα και άλλα ευρήματα από την αρχαιότητα και το μεσαίωνα. Από τις πιο εντυπωσιακές αίθουσες είναι η Αίθουσα του Λαοκόοντα με το αντίγραφο του ομώνυμου συμπλέγματος (έργο του 1ου αιώνα των Ρόδιων γλυπτών Αθηνόδωρου, Αγήσανδρου και Πολύδωρου) και η αίθουσα της Μέδουσας με το εξαιρετικό ψηφιδωτό του 2ου αιώνα από την Κω.

Ένα ταξίδι στο χρόνο που δεν πρέπει να παραλείψετε!!

Μανδράκι, η νέα πόλη

Μετά την ξενάγηση στην παλιά πόλη, συνεχίστε προς το Μανδράκι. Θα δείτε τη νέα πόλη να απλώνεται έξω από τα τείχη με τα εμπορικά μαγαζιά και τα πολυσύχναστα καφέ, ενώ θα θαυμάσετε κτίρια μοναδικής ομορφιάς. Τρεις βυζαντινοί ανεμόμυλοι δεσπόζουν στο μακρύ λιμενοβραχίονα, ενώ στο άκρο του εξέχουσα θέση έχει ο κυκλικός πύργος του Αγίου Νικολάου, τμήμα της Ιπποτικής οχύρωσης του νησιού. Στην άκρη του λιμενοβραχίονα και στον απέναντι μόλο θα δείτε τα γνωστά χάλκινα ελαφάκια να στέκονται περήφανα πάνω σε κίονες. Σύμφωνα με την παράδοση, εκεί στεκόταν κάποτε ο Κολοσσός. Ωστόσο, οι ιστορικοί διαφωνούν με την άποψη αυτή και συγκλίνουν στην ιδέα ότι ο Κολοσσός υπήρξε αλλά βρισκόταν σε κάποιο άλλο σημείο της πόλης. Πάνω στον παραλιακό δρόμο την προσοχή σας θα τραβήξει η Νέα Αγορά με τις αραβικές επιρροές, την εντυπωσιακή είσοδο και τις καμάρες. Μέσα στην αγορά και περιμετρικά στεγάζονται αρκετά καταστήματα. Απέναντι, στην πλατεία Ρίμινι, θα δείτε την είσοδο για τους υπέροχους κήπους του Ήχος και Φως, όπου τα καλοκαιρινά βράδια μπορεί να πετύχετε κάποια εντυπωσιακή παράσταση.  Συνεχίζοντας τη βόλτα στην παραλιακή οδό θα δείτε εντυπωσιακά κτίρια της ιταλικής εποχής, όπως το Δικαστήριο, την Εθνική Τράπεζα, το Ταχυδρομείο και στο τέλος του δρόμου την Εκκλησία του Ευαγγελισμού, το Δημαρχείο, τη Νομαρχεία και το Εθνικό Θέατρο που θα τραβήξουν την προσοχή σας με την απαράμιλλη αρχιτεκτονική τους.

Στο Μανδράκι μπορείτε να κάνετε τα ψώνια σας, να απολαύσετε ένα καφέ ή φαηγητό ή απλά να περπατήσετε και να βγάλετε μοναδικές αναμνηστικές φωτογραφίες. Δεν είναι μόνο τα κτίρια, είναι και η θάλασσα, η θέα από όπου κι αν κοιτάξεις είναι φανταστική.

 1. Το Ενυδρείο

Μια επίσκεψη στο ενυδρείο είναι απαραίτητη, ειδικά αν έχετε παιδιά. Το ενυδρείο της Ρόδου δεν είναι μεγάλο. Είναι, όμως, μοναδικό στην κατασκευή του καθώς σου δίνει την εντύπωση πως χάνεσαι στα βάθη της θάλασσας και περπατάς με μαγικό τρόπο ανάμεσα σε βράχια, υπόγειες σπηλιές, φύκια και ψάρια. Στις 24 δεξαμενές του θα δείτε μοναδικά θαλάσσια είδη είδη από τη Μεσόγειο αλλά και από τροπικά μέρη.

Θα το βρείτε στο βορειότερο σημείο της Ρόδου, δίπλα στο Καζίνο. Εκτός από το ενυδρείο με τα ψάρια και τους θαλάσσιους οργανισμούς, μπορείτε να δείτε το μουσείο με πολλές πληροφορίες για ενδημικά είδη ακόμα και να αγγίξετε οργανισμούς στην ειδική δεξαμενή αφής.

Ακρόπολη της Ρόδου και Αρχαίο Ολυμπιακό Στάδιο

Σε απόσταση δυόμιση χιλιομέτρων από το κέντρο της Ρόδου θα βρείτε το λόφο του Αγίου Στεφάνου, γνωστό ως Μόντε Σμιθ. Νότια του λόφου θα βρείτε το Αρχαίο Στάδιο και το αναστηλωμένο θέατρο. Μια μεγάλη σκάλα οδηγεί στο ψηλότερο σημείο του λόφου όπου υπάρχει ο ναός του Πυθίου Απόλλωνα. Μια βόλτα τις απογευματινές ώρες θα σας δώσει την ευκαιρία να απολαύσετε το μοναδικό ηλιοβασίλεμα.

Λίνδος

Διακοπές στη Ρόδο σημαίνει επίσκεψη στη Λίνδο! Από μακριά το βλέμμα σας θα πέσει στον επιβλητικό και εντυπωσιακό βράχο της Ακρόπολης. Μια μεγάλη μεσαιωνική σκάλα θα σας οδηγήσει στον αρχαιολογικό χώρο με το δωρικό ναό της Λινδίας Αθηνάς και δυτικότερα το αρχαίο θέατρο. Η θέα από την Ακρόπολη είναι συγκλονιστική!

Κάτω από την Ακρόπολη απλώνεται το ξεχωριστό χωριό της Λίνδου. Είναι ένας παραδοσιακός καλοδιατηρημένος οικισμός με έντονα κυκλαδίτικα στοιχεία. Περιδιαβαίνοντας τα στενά δρομάκια θα δείτε μεσαιωνικά σπίτια, τα αρχοντικά σπίτια των Καπεταναίων, τη βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας με το ξυλόγλυπτο τέμπλο και το βοτσαλωτό δάπεδο.

Εξαιρετικές είναι και οι παραλίες της Λίνδου για να απολαύσετε θέα και θάλασσα. Η αμμουδιά και τα κρυστάλλινα νερά συνδυάζονται υπέροχα με το ειδυλλιακό περιβάλλον. Τέλος, το λιμανάκι του Αγίου Παύλου με το ομώνυμο εκκλησάκι προσελκύει πλήθος επισκεπτών κάθε χρόνο.

Κοιλάδα Πεταλούδων

Ένας από τους σπάνιους βιότοπους που αξίζει να επισκεφθείτε στη Ρόδο είναι η κοιλάδα των πεταλούδων. Η κοιλάδα αποτελεί το θερινό καταφύγιο της νυχτοπεταλούδας Panaxia Quadripunctaria και χιλιάδες επισκέπτες και ερευνητές την επισκέπτονται κάθε χρόνο. Οι νεαρές πεταλούδες κάθε Ιούνιο εγκαταλείπουν κάθε τοποθεσία στο νησί και ταξιδεύοντας νύχτα φτάνουν στην κοιλάδα. Θα τις δείτε στους κορμούς των δέντρων να κοιμούνται την ημέρα. Εκεί θα περάσουν όλο το καλοκαίρι. Αν είστε τυχεροί μπορεί να δείτε ένα υπέροχο πεταλουδοσύννεφο να πετά και να ερωτοτροπεί  με τα δέντρα, τις σπάνιες ζητιές  και τα αναρίθμητα φυτά, ανάμεσα σε ποταμάκια και λίμνες με νούφαρα. Μπορείτε να δείτε το Μουσείο Φυσικής ιστορίας, να περπατήσετε στην κοιλάδα, να ανεβείτε στις γεφυρούλες και να φτάσετε μέχρι το μοναστήρι της Καλόπετρας που χτίστηκε το 1784.

Προσοχή όμως, οι πεταλούδες κοιμούνται την ημέρα και είναι σημαντικό να μην τις ενοχλήσετε. Κινηθείτε αργά και σιωπηλά, ακούστε τους παλμούς της φύσης, αφουγκραστείτε τη σιωπή, νιώστε τα αρώματα από τη βελουδένια ρητίνη της ζητιάς, τις μυρωδιές των φυτών και του νοτισμένου χώματος και αφεθείτε σε μια απολαυστική εμπειρία των αισθήσεων.

Επτά Πηγές

Επτά Πηγές

Στην ανατολική πλευρά της Ρόδου, αφήνοντας το Φαληράκι και οδηγώντας προς Λίνδο, στο ύψος των Κολυμπίων θα συναντήσετε το δρόμο που οδηγεί στο χωριό Αρχίπολη. Στη διαδρομή θα βρείτε τις Επτά Πηγές, ένα μαγευτικό καταφύγιο κρυμμένο στο δάσος. Επτά πηγές αναβλύζουν γάργαρα νερά που ρέουν στα ποταμάκια, ανάμεσα σε πεύκα και πλατάνια. Γεφυράκια και λίμνες με πάπιες και το ψαράκι γκιζάνι βρίσκονται σε όλη τη διαδρομή. Επίσης, μια σύραγγα 150 μέτρων περίπου θα σας οδηγήσει σε μια λίμνη με γλυκό νερό στην οποία μπορείτε και να κολυμπήσετε, αν η στάθμη του νερού το επιτρέπει. Στη μέση της σύραγγας υπάρχει ένα πηγάδι που χρησιμοποιούσαν ως αεραγωγό και φωταγωγό. Σε όλη τη διαδρομή θα νιώσετε πως βρίσκεστε κάπου  αλλού, καθώς θα περπατάτε στο νερό, σε ένα στενό και σκοτεινό τούνελ. Αριστερά από την έξοδο του τούνελ, αν προχωρήσετε λίγο, θα βρείτε τον καταρράκτη για να βγάλετε τις πιο ειδυλλιακές φωτογραφίες.

Φιλέρημος

Φιλέρημος

Σαν φτάσετε στην Ιαλυσό οπωσδήποτε θα πρέπει να ανεβείτε στον κατάφυτο λόφο της Φιλέρημου.  Κάποτε εκεί ήταν κτισμένη η αρχαία Ακρόπολη. Σήμερα θα δείτε τα θεμέλια του αρχαίου ναού της Αθηνάς και του Δία που πάνω του είχε κτιστεί χριστιανικός ναός τον 5ο αιώνα. Από το ναό αυτό σώζεται μόνο το βαπτιστήριο σε σχήμα σταυρού. Αριστερά θα βρείτε το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου του 14ου αιώνα με όμορφες τοιχογραφίες. Δεξιά από τον αρχαίο ναό βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας.  Ένας μοναχός από την Ιερουσαλήμ έχτισε ένα μικρό ναό τον 15ο αιώνα, στη συνέχεια μετατράπηκε σε βασιλική και οι Ιππότες αργότερα έφτιαξαν μοναστήρι. Το μοναστήρι καταστράφηκε, ξαναχτίστηκε αλλά σήμερα δεν λειτουργεί.

Αν περπατήσετε το μονοπάτι απέναντι από την εκκλησία και τον αρχαιολογικό χώρο, δεξιά από την είσοδο, μπορείτε να θαυμάσετε υπέροχες απεικονίσεις της ζωής του Χριστού μέχρι να φτάσετε στο σημείο που υψώνεται ο Σταυρός.

Πρασονήσι
 1. Πρασονήσι

Στο νοτιοδυτικό άκρο της Ρόδου, σε απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων από το Φαληράκι, θα βρείτε το Πρασονήσι. Είναι ένας γεωλογικός σχηματισμός που μοιάζει με νησί, αλλά και με μικρή χερσόνησο.  Ένα μικρό θαύμα της φύσης που το καλοκαίρι ενώνεται με τη Ρόδο με προσχώσεις άμμου και το χειμώνα αποκόπτεται, καθώς τα κύματα σκεπάζουν το πέρασμα. Το πέρασμα αυτό δημιουργεί δύο κόλπους, δύο διαφορετικούς κόσμους. Η μια πλευρά είναι ήρεμη και η άλλη φουρτουνιασμένη, ένας επίγειος παράδεισος για τους λάτρεις της ιστιοσανίδας.  Ιδανικό μέρος για κολύμπι και θαλάσσια σπορ, ενώ επιτρέπεται και η κατασκήνωση.

Το Πρασονήσι δεν κατοικείται, αλλά είναι ένας προστατευμένος βιότοπος του Natura 2000.

Αν περπατήσετε το νησί,  στα νοτιοδυτικά θα βρείτε το Φάρο, ένα κτίσμα του 1890 που ανακατασκευάστηκε το 1996. Κάποτε υπήρχε φαροφύλακας, αλλά τώρα λειτουργεί με φωτοβολταϊκά πάνελ και ηλεκτρισμό.

Σύμη

Δώδεκα μίλια βορειοδυτικά της Ρόδου βρίσκεται η Σύμη, το όγδοο σε μέγεθος   νησί των Δωδεκανήσων. Αν έχετε μία ολόκληρη ελεύθερη μέρα κατά τη διάρκεια των διακοπών σας, μην παραλείψετε να την επισκεφτείτε. Ακόμη και λίγες ώρες παραμονής στο νησί αξίζουν!

Στη Σύμη μπορείτε να πάτε με ένα από τα ημερόπλοια που πραγματοποιούν καθημερινά δρομολόγια-εκδρομές. Είναι καλύτερα να κλείσετε από την προηγούμενη μέρα το εισιτήριό σας. Αρκετά πρακτορεία διαθέτουν και μεταφορικό μέσο για τη μεταφορά σας από και προς το λιμάνι.

Η Σύμη μικρή και πανέμορφη είναι γεμάτη μικρούς όρμους και βραχώδεις ακτές που της χαρίζουν μια ιδιαίτερη ομορφιά. Σίγουρα θα σας μαγέψει από την πρώτη στιγμή που το πλοίο θα πλησιάσει στο λιμάνι του Γιαλού. Τα αρχοντικά της σπίτια απλώνονται αμφιθεατρικά μέχρι την κορυφή του λόφου, εκεί που βρίσκεται η Χώρα. Παρόλο που στο νησί υπάρχουν απαράμιλλες ομορφιές, αν πάτε ημερήσια εκδρομή δύο πράγματα πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε: Να επισκεφτείτε τον όρμο του Πανορμίτη με το ομώνυμο μοναστήρι που είναι αφιερωμένο στον Αρχάγγελο Μιχαήλ και να πάτε στο Γιαλό και στη Χώρα.

Θα μπορούσα να γράφω αναρίθμητα υπέροχα μέρη για τη Ρόδο και τα κοντινά νησιά της. Αν όμως ο χρόνος είναι περιορισμένος, αξίζει να δεις όλα τα παραπάνω, Κι αν ξεκλέψετε λίγο χρόνο ακόμη, μη διστάσετε:

 • Να δείτε την Αρχαία Κάμειρο
 • Να πιείτε κόκκινο γλυκό κρασί στο χωριό  Έμπωνα
 • Να κάνετε κατάδυση
 • Να επισκεφτείτε τη Χάλκη
 • Να δοκιμάσετε τοπικές σπεσιαλιτέ και να πιείτε ουζάκι με θέα τη θάλασσα
 • Να κάνετε βόλτα με τρενάκι
 • Να επισκεφτείτε τον Προφήτη Ηλία
 • Να επισκεφτείτε μουσεία
 • Να πάτε σε οινοποιείο
 • Να περπατήσετε στο πάρκο Ροδίνι και να δείτε το ελάφι της Ρόδου
 • Να απολαύσετε μια ανατολή στο Φαληράκι και μια δύση στο Μόντε Σμιθ
 • Να δείτε το φράγμα της Απολακκιάς

Και πολλές άλλες εμπειρίες που θα σας μείνουν αξέχαστες!!

Tags:
Leave your comment