Υποστηρίξτε τις τοπικές επιχειρήσεις

Υποστηρίξτε τις τοπικές επιχειρήσεις

    Υποστηρίξτε τις τοπικές επιχειρήσεις

Η διακοπές σε κάθε γωνιά της γης είναι πλέον αναγκαίες για τους πολίτες του κόσμου. Η ανάγκη αυτή γίνεται πιο επιτακτική λόγο των διαφόρων προβλημάτων που λαμβάνουν χώρα στον πλανήτη τα τελευταία χρόνια και έτσι γίνεται απαραίτητο το διάλειμμά των διακοπών για να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα μας και να «γεμίσουμε τις μπαταρίες μας» όπως συνηθίζουμε να λέμε.

Όταν επιλέγουμε να επισκεφθούμε μια περιοχή που θεωρείται τουριστική λαμβάνουμε υπόψιν μας κάποια δεδομένα.

Σε αυτό το άρθρο θέλουμε να σας παρουσιάσουμε κάποιες προτάσεις μας έτσι ώστε να μπορέσετε να δείτε μια περιοχή που φιλοξενεί επισκέπτες με μια πιο σφαιρική ματιά.

Ξεκινάμε την ανάλυση μας με μια ιστορική αναδρομή παρουσιάζοντας σας πως αναπτύχθηκε ο τουρισμός στην Ελλάδα.

 Στο τέλος της δεκαετίας του 60 πριν ξεκινήσει η διαδικασία δημιουργίας των οργανωμένων διακοπών, επισκέπτες κυρίως της Ευρώπης είχαν αρχίσει να επισκέπτονται την Ελλάδα  λόγο του πολιτισμού, του κλίματος, της γαστρονομίας, της νησιωτικότητας δηλαδή το πλήθος των νησιών της  με τον παραδοσιακό και γραφικό χαρακτήρα τους, αλλά πολύ περισσότερο για την διεθνώς αναγνωρισμένη ελληνική φιλοξενία που πηγάζει μέσα από την κουλτούρα του Ελληνικού λαού.

Η ανάπτυξη του τουρισμού ήρθε μέσα από προσωπικές φιλίες που ανέπτυξαν οι πρώτοι επισκέπτες με τους ντόπιους. Οι λεγόμενοι “repeaters”  ήταν άνθρωποι, που λόγο της φιλίας που είχαν αναπτύξει όπως προαναφέραμε, επισκέπτονταν επαναλαμβανόμενα τους ίδιους Ελληνικούς προορισμούς. Στόμα με στόμα διέδιδαν σε φίλους και γνωστούς στη χώρα τους, τις εμπειρίες τους, τις μικρές ιστορίες των διακοπών τους, τις ομορφιές που συνάντησαν, την αγάπη που εισέπραξαν από τους νέους τους φίλους, τις γεύσεις που γεύτηκαν και πολλά άλλα, πράγμα που αποτέλεσε ουσιαστικά την πρώτη «διαφημιστική καμπάνια» του ελληνικού τουρισμού.

Όλα αυτά τα στοιχεία έλαβαν χώρα και στο Φαληράκι. Το μέχρι τότε μικρό ψαροχώρι του Φαληρακίου άρχισαν να επισκέπτονται, Ευρωπαίοι κυρίως πολίτες  και να χτίζουν σχέσεις με τους αγνούς ανθρώπους της περιοχής που τους φίλευαν με τις σοδιές τους και τα φρέσκα ψάρια τους, παραδοσιακές, φτωχικές για τους Έλληνες αλλά ανεκτίμητες για τους επισκέπτες, λιχουδιές τις ελληνικής γης και θάλασσας. Η διάδοση της φήμης της περιοχής σε πανευρωπαϊκό και αργότερα σε παγκόσμιο επίπεδο δεν άρχισε να έρθει.

  Σήμερα το Φαληράκι είναι για πολλά χρόνια ο πρώτος προορισμός της Ελλάδας σε όγκο επισκεπτών ανάλογα με την έκταση της περιοχής.

Η ραγδαία αύξηση χρόνο με τον χρόνο στο Φαληράκι αλλά και συνολικά στο νησί  οδήγησε και εξακολουθεί να οδηγεί τους επενδυτές του τουρισμού την δημιουργία μεγάλων η μικρών τουριστικών  μονάδων και υποδομών στην περιοχή μας ,όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, που σκοπό είχαν και έχουν την αναβάθμιση των παροχών προς στους επισκέπτες.

Η αναβάθμιση έχει διάφορα αποτελέσματα. Θετικό είναι πως χρόνο με τον χρόνο όσο αυξάνονταν οι υποδομές όλο και περισσότεροι επισκέπτες επισκέπτονταν το νησί αλλά και το Φαληράκι το οποίο έγινε το μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο του νησιού.

Το αρνητικό της υπόθεσης ήταν πως η πολυτέλεια και οι υψηλές παροχές των Ξενοδοχείων, τα προνομιακά πακέτα μεγάλων εταιριών του τουρισμού και η γενικότερη εξέλιξη του τουριστικού προϊόντος «έκλειναν» τους επισκέπτες μέσα στα ξενοδοχεία με αποτέλεσμα να χαθεί η ανθρώπινη επαφή που εκεί άνω χτίστηκε ο τουρισμός.

Είναι σίγουρο πως κάποιος που επιθυμεί να κάνει διακοπές θα βρει και θα επιλέξει το κατάλυμα του το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες του. Κάποιοι θα επιλέξουν ένα πολυτελές ξενοδοχείο, κάποιοι άλλοι ένα λιγότερο πολυτελή, και κάποιοι άλλοι ένα απλό κατάλυμά.

Στην σημερινή εποχή επίσης θα επιλέξετε πιθανόν και κάποιο τουριστικό πακέτο ίσως ένα all-inclusive πακέτο είτε ένα half-board η μια απλή διαμονή.

Σε κάθε περίπτωση θέλουμε να σας πούμε το αυτονόητο. Αν σε μια περιοχή διακοπών που επιλέξατε υπήρχαν μόνο τα καταλύματα είναι πολύ πιθανόν να μην την επιλέξετε σαν προορισμό.

‌Η συνολική σύσταση της αγοράς ,τα αξιοθέατα, τα μνημεία ,οι παραλίες, η μορφολογία ,οι δραστηριότητες αλλά και οι άνθρωποι της εκάστοτε κοινωνίας είναι  αυτά  που εξετάζει, βάση διεθνών μελετών, πάνω από το 90 % των επισκεπτών που θέλουν να πραγματοποιήσουν διακοπές σε κάποια άλλη χώρα.

Συχνά παρατηρείται το φαινόμενο πως ενώ η έρευνα των επισκεπτών για να επιλέξουν μια περιοχή να βασίζεται σε όλα τα στοιχεία επιλογής που προαναφέραμε, επιλέγουν να “κλείνονται” στα καταλύματα τους χωρίς επί της ουσίας να έχει επιτευχθεί ο αρχικός σχεδιασμός των διακοπών τους αν και μια διαφορετική αντιμετώπιση των διακοπών θα είχε το ίδιο ή ακόμα και μικρότερο κόστος.

 • Τι νόημα θα έχει αν επισκεφθείτε ένα νησί για παράδειγμα και δεν έχετε δει τίποτα άλλο παρά μόνο το αεροδρόμιο ή το λιμάνι  και το ξενοδοχείο σας;
 • Τι νόημα θα είχε αν ολοκληρώσετε τις διακοπές σας και δεν έχετε γνωρίσει ανθρώπους που ζουν εκεί;
 • Τι διαφορά έχουν οι διακοπές σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο της χώρας σας ή σε ένα ξενοδοχείο πχ της Ελλάδας αν και στις δύο περιπτώσεις έχετε σπαταλήσει όλο σας τον χρόνο μέσα σε αυτό;

Αυτά είναι λίγα από τα πολλά ερωτήματα που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας όταν προγραμματίζεται τις διακοπές σας.

Η Συμβουλή μας βασίζεται στην ομορφιά των ανθρωπίνων σχέσεων και σας παροτρύνουμε να την σκεφτείτε και να την κάνετε πράξη.

Άσχετα με το που θα επιλέξετε να μείνετε εντάξτε στο πρόγραμμά σας βασικά πράγματα που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας όπως:

 • Επιλέξτε να επισκεφθείτε κάθε γωνιά της περιοχής που επιλέξατε.
 • Επιλέξτε να δοκιμάσετε της γεύσεις που σας προσφέρουν τα εστιατόρια των περιοχών.
 • Εξερευνήστε τα αξιοθέατα.
 • Επισκεφθείτε τις παραλίες.
 • Ψάξτε και γνωρίστε ανθρώπους που μπορεί να γνώριζαν τον παππού, την γιαγιά η τους γονείς σας.
 • Επιλέξτε να διασκεδάσετε σε μέρη που φτιάχτηκαν για αυτό το σκοπό.
 • Εξερευνήστε την αγορά .
 • Στηρίξτε τις τοπικές επιχειρήσεις γιατί χωρίς αυτές δεν θα είχατε επιλέξει αυτόν το τόπο προορισμού. .
 • Μην χάσετε την ευκαιρία να ζήσετε την κουλτούρα μιας χώρας ,αυτό δεν θα το βρείτε στο κατάλυμα σας.
 • Ζήστε όλες τις εμπειρίες που σας προσφέρει ο προορισμός σας και γεμίστε τις βαλίτσες σας με αναμνήσεις ίσως και νέες φιλίες.

Οι διακοπές έχουν την ιδιότητα να γενούν εικόνες, αναμνήσεις, έρωτες, αγάπες, φιλίες, χαρές, ξεκούραση, γεύσεις και αρώματα και πολλά άλλα.

Επιλέξτε να τα ζήσετε και δώστε νόημα στις διακοπές σας.

Συμβουλευτικά και με πολύ αγάπη faliraki.com

Leave your comment