Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως

Ύψωσις  Τιμίου Σταυρού

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ναός Μεταμόρφωσης (Τιμίου Σταυρού)

Στο χωριό Καλυθιές θα βρει κανείς και την επιβλητική εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
Ένας ναός Βασιλικής Βυζαντινής αρχιτεκτονικής που κτίστηκε περίπου το 1870 με 1875. Ο Ναός αφιερώθηκε προς τιμήν της Μεταμόρφωσης του Ιησού Χρήστου.
Στο κτίσιμο όμως του ναού ανακαλύφθηκε ένας άγνωστης χρονολογίας ξύλινος Βυζαντινός σταυρός, ο οποίος σώζεται μέχρι σήμερα.Λόγω αυτού του γεγονότος, ο ναός γιορτάζει και την ύψωση του Τιμίου Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου.
Ο εορτασμός της Εκκλησίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά γεγονότα στο νησί και διαρκεί 3 μέρες 13,14 και 15 Σεπτεμβρίου. Στην εκκλησία θα συναντήσετε ένα μοναδικής ωραιότητας χειροποίητο σκαλιστό ξύλινο τέμπλο που χρονολογείται από το 1891. Θα σας εντυπωσιάσουν οι μοναδικές Εικόνες του Ναού περιτριγυρισμένες από σκαλιστά αγγελούδια και λουλούδια που συνθέτουν το μοναδικό τέμπλο.

Το Θαύμα

Στην αυλή του ναού θα συναντήσετε ένα μοναδικό θαύμα της φύσης, ένα επιβλητικό κυπαρίσσι που δεσπόζει στον προαύλιο χώρο και το οποίο χρονολογείται από την θεμελίωση του ναού. Το θαύμα έχει να κάνει με ένα παράξενο φαινόμενο σύμφωνα με τους γεωπόνους: ενώ ο κορμός του δέντρου και οι ρίζες του θεωρούνται νεκρές, το δέντρο παραμένει πράσινο και ανθίζει κανονικά σαν είναι ζωντανό. Επίσης μαρτυρίες κατοίκων αλλά και  του αλησμόνητου Ιερέα  πατήρ Στέργιου Μανώλακα λενε  πως μετά από μια μεγάλη κακοκαιρία το δέντρο έπεσε και βρέθηκε ξαπλωμένο από τους Ιερείς στον προαύλιο χώρο του Ναού. Πάρθηκε απόφαση και προγραμματίστηκε με τη βοήθεια συνεργείων να κόβονταν και να απομακρύνονταν από τον Ναό. Την επόμενη μέρα όταν τα συνεργεία πήγαν να κόψουν το δέντρο αυτό στέκονταν στην θέση που βρίσκεται τώρα με θεϊκή παρέμβαση γιαυτό θεωρείτε ζωντανό νεκρό

Εδώ μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το πως θα επισκεφθείτε το ναό που είναι προσβάσιμος συνεχώς.

Φωτογραφίες από τον Ναό