Κεντρική Παραλία Φαληρακίου

6,5 χιλιόμετρα με πεντακάθαρα νερά και αμμώδη παραλία.

Φαληράκι

Το Σήμα Κατατεθέν μας

Μια παραλία με μια μακρά, μοναδική ιστορία

Η ιστορία της έχει τροµερό ενδιαφέρον .Στις αρχές του αιώνα ήταν κέντρο εµπορίου αλλά και στρατηγικό πολεµικό σηµείο λόγω τις τοποθεσίας της µιας και βρίσκονταν πολύ κοντά σε όλες τις κεντρικές περιοχές του νησιού αλλά και για την ηρεµία που διέκριναν τα νερά της εξαιτίας της προστασίας που παρείχε η περιοχή από κακοκαιρίες καθώς η φυσική της διαµόρφωση και θέση ήταν ιδανικές. Στον Β παγκόσµιο πόλεµο οι Ιταλικές δυνάµεις πραγµατοποίησαν την απόβαση τους στο νησί από την κεντρική παραλία του Φαληρακίου γιαυτό αργότερα και µε το τέλος του πολέµου το Ελληνικό κράτος τοποθέτησε στρατιωτικά πολυβολεία για να ενισχύσει την χερσαία άµυνα του στη περιοχή, κάποια διασώζονται µέχρι σήµερα και µπορείτε να δείτε κατά µήκος της παραλίας.

Για μια εμπειρία ζωής

Οι κάτοικοι του χωριού Καλυθιές, στο οποίο ανήκει δηµογραφικά το Φαληράκι εκείνη την εποχή εθιµοτυπικά προίκιζαν στα παιδιά τους εκτάσεις που κατείχαν όταν έφταναν σε ηλικία γάµου. Το αστείο της υπόθεσης είναι πως αυτούς που θεωρούσαν άξιους και καλούς άντρες για τις κόρες τους τους προίκιζαν µε κοµµάτια γης που βρίσκονταν σε ορεινές περιοχές κοντά στο χωριό Καλυθιές επειδή το έδαφος ήταν γόνιµο και προσφέρονταν για την καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων, πράγµα που θα εξασφάλιζε την ευηµερία τους στο µέλλον. Στους «κακούς» και λιγότερο άξιους άντρες που πίστευαν, τους προίκιζαν στο Φαληράκι όπου η γη ήταν µε πολλή αµµουδιά και σχετικά άγονη, που συνεπάγεται δύσκολη στην καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων. Με την πάροδο λοιπόν του χρόνου και από τον ερχοµό των πρώτων τουριστών µέχρι σήµερα η περιοχή αυτή πήρε τροµερή αξία λόγω της τουριστικής ανάπτυξης και όλοι εκείνοι που θεωρούνταν «οι κακοί γαµπροί» βρέθηκαν να είναι ιδιοκτήτες γης µιας περιοχής που φιλοξενεί εκατοµµύρια κόσµου µετατρέποντας τους σε «καλούς γαµπρούς”. Εκεί δηµιουργήθηκαν τα πρώτα παραλιακά εστιατόρια οι πρώτες ξενοδοχειακές µονάδες και έτσι άρχισε η οργάνωση µια περιοχής που µε σήµα κατατεθέν την κεντρική παραλία έγινε ένας από τους πρώτους παγκόσµιους τουριστικούς προορισµούς. Το Φαληράκι λόγω των παροχών του αλλά και της παραλίας του έγινε πόλος έλξης µεγάλων προσωπικοτήτων και διασηµοτήτων όλης της Ευρώπης που επισκέπτονταν και επισκέπτονται ακόµα το πλουσιοπάροχο θέρετρο. Μια παραλία µήκους 5 χιλιοµέτρων µε χρυσαφένια αµµουδιά γεµάτη µε γαλάζιες σηµαίες, καθαρή , µε ξαπλώστρες και οµπρέλες αλλά και παρθένα σηµεία, µε καταγάλανα πεντακάθαρα νερά, µε πολλές θαλάσσιες δραστηριότητες µπορεί να καλύψει κάθε τύπο επισκέπτη που θα βρεθεί εκεί. Η Κεντρική παραλία του Φαληρακίου δεν πρέπει να λείπει από το πρόγραµµα σας γιατί κάθε σηµείο της έχει διαφορετικά ενδιαφέροντα και θα χρειαστείτε αρκετό χρόνο για να τα επισκεφθείτε όλα.
28

Η παραλία του Φαληρακίου είναι πλήρως εξοπλισμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Η μέση τιμή στις ξαπλώστρες είναι 5€ ανα άτομο. Επίσης κατά μήκος της παραλίας θα βρείτε παραλιακά θέρετρα κάθε είδους, από πολυτελή ξενοδοχεία 5 και 4 αστέρων μέχρι boutique σουίτες και πολυτελή ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Για να απολαύσετε ένα παραλιακό γεύμα ή δείπνο μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα εστιατόρια που βρίσκονται κατά μήκος της παραλίας τα οποία προσφέρουν γαστρονομικές προτάσεις που μπορούν να καλύψουν κάθε γευστική επιθυμία.

Η παραλία του Φαληρακίου είναι εύκολα προσβάσιμη και σε άτομα ΑΜΕΑ στα οποία παρέχει τη δυνατότητα να απολαμβάνουν την ομορφιά της. Η πρόσβαση στην παραλία γίνεται με κάθε είδους μεταφορικό μέσο: αν βρίσκεστε στην πόλη, τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Ρόδου καταφτάνουν από κάθε περιοχή του νησιού ανά 20 λεπτά και οι στάσεις του βρίσκονται συνήθως 60 μέτρα από την παραλία.
Ένα εισιτήριο από τη Ρόδο στοιχίζει μόλις 2,4€.
Επίσης, το νησί έχει μεγάλη διαθεσιμότητα σε Ταξί. Ένα δρομολόγιο από τη Ρόδο με Ταξί χωρητικότητας 4 ατόμων στοιχίζει περίπου 27€.
Δραστηριότητες υπάρχουν παντού στην θαλάσσια περιοχή της παραλίας.
Water Sport, ενοικίαση σκαφών, αλεξίπτωτα, θαλάσσια ποδήλατα, καγιάκ αλλά και εκδρομές ψαρέματος και ημερήσιες εκδρομές σε παραλίες και παραθαλάσσια αξιοθέατα.

Φωτογραφίες από την παραλία Φαληρακίου

Παροχές