Δημαρχείο Δήμου Καλλιθέας

Κτήριο Δημαρχείου και Σχολικό Μουσείο

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Ένα Μεγαλειώδες Κτήριο.

Το κτήριο στο οποίο στεγάζεται το δημαρχείο του δήμου Καλλιθέας είναι Iταλικής κατασκευής και χρονολογείται από το 1934. Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα με εμβαδόν 440τμ που φιλοξενούσε την ιταλική διοίκηση της περιοχής στην περίοδο της γερμανοϊταλικής κατοχής.
Πάνω από την επιβλητική του είσοδο υπάρχει ένα μικρό μπαλκόνι στο οποίο οι ιταλικές δυνάμεις μάζευαν τους κατοίκους ή τους στρατιώτες τους και έβγαζαν τις ανακοινώσεις της ημερήσιας διάταξης.
Μετά το τέλος του πολέμου και την απελευθέρωση των Δωδεκανήσων, με την ενσωμάτωση τους με την Ελλάδα στις 7 Μαρτίου του 1948, το κτίριο παραχωρήθηκε στην τοπική κοινότητα των Καλυθιὠν και χρησιμοποιήθηκε ως σχολείο.
Οι 7 τεράστιες αίθουσες στέγαζαν μέχρι και τα πρώτα χρόνια τις νέας χιλιετίας τους μαθητές τις περιοχής. Αργότερα όταν κατασκευάστηκαν αρκετά νέα σχολεία στην περιοχή, το κτίριο χρησιμοποιήθηκε για να στεγάσει την τοπική αυτοδιοίκηση.
Για τις ανάγκες αυτές πραγματοποιήθηκε ανακαίνιση στο εσωτερικό του κτιρίου, χωρίς να γίνουν παρεμβάσεις στην αρχιτεκτονική του μιας και είναι κτίριο υπό την προστασία του ελληνικού κράτους. Ο κύριος Ιατρίδης Ιωάννης, πρόεδρος της κοινότητας Καλυθιών για 8 χρόνια, εκλέχθηκε δήμαρχος του δήμου Καλλιθέας με την αλλαγή του νόμου περί τοπικής αυτοδιοίκησης και τον νόμο «Καποδίστριας».

Σχολικό Μουσείο

Σήμερα το κτήριο εξακολουθεί να στεγάζει υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στο κτίριο επίσης βρίσκεται η υπηρεσία που εκδίδει όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την τέλεση γάμων που πραγματοποιούνται στην περιοχή αλλά και το ληξιαρχείο του δήμου όπου γίνονται οι εγγραφές νεογέννητων, αλλά και οι ονοματοδοσίες των παιδιών.
Με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών και της διευθύντριας του 3ου νηπιαγωγείου Καλυθιών, κυρίας
Νίτσας Αργύρου- Αγγελινιού, στο κτίριο δημιουργήθηκε και το σχολικό μουσείο.
Μια από τις επιβλητικές αίθουσές του φιλοξενεί πλέον την αναπαράσταση μιας σχολικής τάξης του προηγούμενου αιώνα, με τον κλασικό μαυροπίνακα, τα παλιά θρανία και όλα όσα είχε μια τάξη του σχολείου της παλιάς εποχής. Το μουσείο και το κτίριο είναι προσβάσιμα στους επισκέπτες και οι ώρες λειτουργίας είναι από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο δίπλα από την εκκλησία της Μεταμορφώσεως – Τίμιου Σταύρου στο χωριό Καλυθιές όπου ανήκει δημογραφικά το Φαληράκι.

Φωτογραφίες από το Δημαρχείο